28 Δεκεμβρίου 2013

Το τσουρεκι των ονειρων σας!!!!


Αυτο το τσουρεκι θέλει λίγο υπομονή (όπως όλα τα τσουρέκια άλλωστε) αλλά θα σας ανταμείψει!!!!

Υλικά για το τσουρέκι
500 γρ. αλεύρι Robin hood (ξέρω είναι λίγο ακριβό αλλά είναι το καλύτερο για τσουρέκια )
30 γρ. μαγιά νωπή
150 γρ. ζάχαρη λευκή
1 βανίλινη
1 πρέζα αλάτι
75 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή τύπου Κέρκυρας λιωμένο
120ml γάλα χλιαρό
3 αυγά
1,5 γρ. μαστίχα σε σκόνη ή στο γουδί
1,5 γρ. μαχλέπι σε σκονη


Υλικά για την επικάλυψη
1 κουβερτούρα γάλακτος
2 μεγάλες κουταλιές σούπας βούτυρο
5 κουταλιές σούπας γάλα
1 κρόκος αυγού

Εκτέλεση ....της υπομονής

Στάδιο 1)Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα με 50 γρ.απο τη ζάχαρη σας. Ρίξτε αλεύρι κοσκινισμένο μέχρι να κάνετε το μείγμα μια ζύμη που να κολλάει στα χέρια. Σκεπάστε το µε πετσέτα και αφήστε το 2 ώρες, µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στάδιο 2)Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε ελαφρά και ανακατεύετε με το σύρμα για λίγα λεπτά τα αυγά, τα υπόλοιπα 100γρ ζάχαρη, το µαχλέπι, τη μαστίχα και το αλάτι. Μεταφέρετε το υγρό μείγμα στο μίξερ και προσθέστε το ζυμαράκι της μαγιάς (που έχει φουσκώσει), χτυπήστε με το γάντζο σε χαμηλή-μέτρια ταχύτητα, μόλις ενσωματωθούν τα υλικά ρίχνετε και το υπόλοιπο αλεύρι. Όταν ετοιμαστεί το ζυμάρι σας (να ξεκολλάει από τα τοιχώματα) προσθέστε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι το ζυμάρι να απορροφήσει το βούτυρο και να γίνει ελαστικό και γυαλιστερό. Είστε έτοιμοι να κάνετε μπαλίτσα τη ζύμη και να την αφήσετε για 2 ώρες να διπλασιάσει τον όγκο της.

Στάδιο 3) Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη σας την ζυμώνετε για λίγο και την πλαθετε σε κυλινδο στην συνέχεια την κάνετε πλεξούδα και την βάζετε στο ταψάκι σας με αντικολλητικο χαρτί αφήνετε 45 λεπτά να φουσκώσει και ψήνετε στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30-35 λεπτά στη χαμηλή σχάρα του φούρνου σας.



Η επικάλυψη είναι πανεύκολη λιώνετε σε χαμηλή φωτιά τη σοκολάτα με το γάλα και όταν λιώσει εντελώς αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο σε κομματάκια ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν γαλάκτωμα. Στη συνέχεια ρίχνετε το χτυπημένο κρόκο αυγού και ανακατεύετε συνεχώς για να μην ψηθεί, αφήνετε λίγο να κρυώσει και περιχύνετε το τσουρέκι το οποίο έχει ήδη κρυώσει. Αν θέλετε λιώνετε και λευκή κουβερτούρα και σχεδιάζετε γραμμούλες πάνω στη σοκολάτα γάλακτος. Νομίζω είναι το καλύτερο τσουρέκι που έχω φάει χωρίς ίχνος υπερβολής δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!!!!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντι για νωπη μαγια μπορούμε να βάλουμε την άλλη και ανα ναι πόσο?

evi είπε...

Ναι μπορεις, τα 30 γρ νωπή μαγιά μπορεις να τα αντικαταστησεις με 4 κ.γ. μαγια ξηρή σκόνη, Το ενα φακελάκι ξηρή μαγιά ειναι 9 γρ. Συνηθως λενε οτι δεν εχουν καμια διαφορα αλλα ενας φουρναρης μου ειχε πει οτι ειναι πιο δυνατη η νωπη μαγια. Ελπιζω να σε βοηθησα...